Saturday, May 15, 2010

ADAKAH KITA KISAH

A). PETI KECEMASAN 
Satu benda yang memang selalu ada di pejabat, di rumah, di kereta dan di mana pun kita berada kita akan selalu melihat satu peti kecil yang bertulis Peti Kecemasan. Umumnya kita semua maklum, Peti Kecemasan diperlukan bila ada kecemasan berlaku seperti bahan dan alat pertolongan awal, namun sejauhmana kah kita kisah tentang kepentingan Peti Kecemasan ini. Apa yang selalu berlaku ialah bila berlaku kecemasan, Peti Kecemasan ini hanya sekadar perhiasaan dan tiada ubat dan peralatan yang sepatutnya ada.

B). MEMBACA ABEL/ARAHAN BARANGAN/ALAT BARU 
Selalunya bila ingin membeli sesuatu atau menggunakan sesuatu, jarang sekali kita membaca label atau arahan barangan atau peralatan tersebut. Contohnya makanan yang kita beli, yang kita selalu tengok ialah tanda halal, tapi jarang kit abaca label kandungannya. Begitu juga peralatan elektrik, bila sampai di rumah peralatan itu tidak sesuai dengan peralatan yang kita yang ada.

C). TANDAS AWAM
Satu benda yang penting dalam tandas awam, tapi selalu tiada. Iaitu penyangut. Kebanyakannya tandas sepatutnya ada tempat untuk menyangut seluarkah, tapi kebanyakan tandas tiada. Tapi adakah kita kisah.

D). BILA MAKAN/MINUM 
Kebiasaannya bila pergi menjamu selera atau duduk melepak minum kopi di restoran, kita hanya berkata bila memanggil pelayan untuk membayar “kira bos, berapa”. Bila pelayan itu memberitahu kita harga, kita terus membayar sahaja seperti yang pelayan itu sebut. Tapi adakah kita kisah, tentang harga setiap makanan atau minuman yang kita minum itu. Cuba lah sesekali bertanya secara detail tentang harga setiap makanan yang kita makan, pasti adakalanya jumlah yang dia kira depan mata kita berbeza.

(p/s: suatu petang aku lepak2 dengan adik dan ipar aku kat restoran mamak dekat rumah lah. setelah abis minum, ipar aku pun memanggil pelayan lelaki india untuk membayar. Oleh kerana pelayan tu baru bekerja yang tak fasih berbahasa melayu dan memberitahu jumlah semua ialah RM14.50, tp ipar aku tak confident tentang pengiraannya kerana pelayan ni tak fasih bahasa melayu. Ipar aku pun suruh pelayan tu kira balik, dan pelayan ni memanggil bosnya untuk mengira balik, tau2 bila bos dia kira semula.....jumlah semua jadi RM17.50. Kami semua tergelak. hahahaha)

Friday, May 14, 2010

RENUNGAN JUMAAT: DENGKI SESAMA KAWAN KERJA

Situasi yang selaLu wujud dan dengar dalam suasana pejabat dan tempat kerja kita sehari-hari. Tidak kira lah dari serendah-rendah jawatan hingga lah ke jawatan tertinggi, pasti kita selalu mendengar si Polan A memburuk-burukkan si Polan B. Ironinya dengki sesame kawan kerja ini berlaku seolah-olah perang dingin dan jarang secara bersemuka. Minggu ini, mari kita sama-sama mengupas persoalan dengki sesama kawan di tempat kerja. Mengapa berlakunya situasi sebegini di kalangan kita dan di kalangan kawan kita.FAKTOR-FAKTOR YANG MENJADI PENYEBAB SIKAP DENGKI INI IALAH
A). KAWAN KITA YANG RAJIN
Bila ada seorang kaawan yang rajin dan bersungguh-sungguh bekerja, maka mula lah wujudnya anasir-anasir gossip Si Polan A mengata tentang kerajinan si Polan B. “Ala si Polan B tu saja tunjuk rajin mahu mengampu bos lah tu”. Walhal realitinya, si Polan B memang seorang pekerja yang baik, rajin dan bersungguh-bersungguh bekerja dan hakikatnya si Polan A yang memang kaki pengampu bos.B). KAWAN LEBIH MENDAPAT PERHATIAN
Selalunya nila kita sebagai senior, memang tidak dinafikan kita lebih berpengalaman dan berpengetahuan. Entah mengapa suatu ketika datang seorang pekerja baru bekerja yang muda dan berpendidikan. Dalama erti kata lain freshlah dengan semangat-semangat baru, dengan idea-idea baru yang bernas dan excited buat kerja lah. Maklumlah semangat baru kerja kan. Kalaupun mungkin dia kurang pengalaman tetapi oleh kerana dia berpendidikan dan pangkat pula lebih tinggi, maka kita yang senior ini langsung terlepas pandang. Maka bermula lah unsure dengki dalam hati kita. Bermula lah misi-misi mencari pengalaman sijunior tadi.C). KAWAN TERLALU MENGADA-ADA.
Namun ada kalanya pula, memang si kawan ini rajin, mendapat perhatian dan berpendidikan, tetapi oleh kerana terlalu dapat pujian, mula lah tu mengada-ada. Kawan yang selama ini banyak membatu kita pun, sudah tidak dipandang. Si kawan ini pun berkecil hati lah. Masalahnya pula, kalaupun mungkin si kawan ni tak kata apa-apa, kawan-kawan lain pula mula berbisik umpatan berunsurkan dengki-mendengki.D). KAWAN YANG TIDAK MAHU KALAH
Ini normallah, normal berlaku dalam masyarakat kita, tak pernah senang tengok orang lain atau kawan kita sendiri senang. Kawan naik pangkat, kawan naik gaji, bahkan kawan tukar kereta pun boleh mewujudkan rasa dengki. Bila tengok si Kawan maju ke hadapan, mula lah timbul rasa tidak senang hati, mulalah mencari-cari kelemahan si kawan itu. Contohnya bila kawan naik pangkat saja, mesti adalah yang berbisik-bisik “ala dia senang lah naik pangkat, cable kuat, tu lah naik pangkat”E). FANATIK KUMPULAN SENDIRI
Selalu juga wujud kelompok-kelompok kumpulan dalam suasana kerja harian kita. Mungkin kumpulan A, jenis yang berkawan dengan semua orang, kumpulan B jenis yang rajin. Kumpulan C, kaki pengampu, kaki curi tulang dan kaki lepak. Mungkin tiada masalah bagi kumpulan A kerana kumpulan ini berkawan dengan semua orang. Tapi masalahnya ialah kumpulan B dan C. Kalau ada kalangan kumpulan B naik pangkatkah, mula lah kumpulan C ini menyebarkan unsure-unsur kedengkian mereka dan ahli-ahli dalam kumpulan B, pastinya akan mempertahankan ahli kumpulan mereka.Itulah antara lima faktor yang menjadi punca mengapa terjadi rasa dengki di kalangan kawan-kawan kita di tempat kerja. Mungkin kalau dibincangkan secara ilmiah mengenai perkara ini, pasti kita akan menemuai bermacam-macam faktor yang menjadi punca kepada rasa dengki ini, namun apa yang penting dalam era kemajuan hari ini, apa salahnya kita sama-sama maju kehadapan, tolong-menolong dan saling ingat mengingati, baru lah ia bersesuaian dengan slogan 1Malaysia.

(p/s: Kadang-kadang bila kita rajin bekerja pun, orang akan cakap2 juga. Yang peliknya apalah dosalah kita yang rajin bekerja dengan jujur dan ikhlas pun menjadi bahan kedengkian. Apa2pun itulah lumrah manusia, apa yang penting biarlah apa orang nak kata, yang penting bila kita lakukan sesuatu dengan jujur dan ikhlas pasti akan dapat keberkatan Allah).

Thursday, May 13, 2010

BLOGGER POPULAR DI HARI KHAMIS KU 5

Mula-mula terima kasih kepada pembaca/pengunjung yang datang ronta2 blog aku ni, setakat ni dah ada 34 follower berbanding minggu lalu 15 follower, da peningkatan 19 orang. Terima kasih atas sokongan sahabat2 semua. Macam biasa hari khamis adalah hari aku bercerita tentang blogger yang aku ronta2 sepanjang minggu ini. Bagaimanapun minggu ini aku nak buat ringkasan tentang blog2 tersebut. Kalau aku tersalah, maafkan aku dan tolong betulkan.

Satu blog yang memartabatkan bahasa melayu dan rasanya setakat ini, tiada lagi maklumat sedemikian yang dikumpul berada dialam siber didalam satu blog. Semua ini dilhamkan dan dikumpulkan oleh blog SERI BAHASA.Blog yang memberikan motivasi-motivasi harian disetiap artikelnya dengan penggunaan ayat simple tapi boleh masuk kategori baik punya ayat, datanglah ke blog BLUEDIANTHUS.

Sementara blog GAYA PENEROKA pula adalah satu blog yang berkisar tentang kisah kehidupan masyarakat Felda.

Rasanya banyak juga blog aku ronda-ronda sepanjang minggu ini. Antara artikel yang best aku baca minggu ini ialah dalam ROHAIZAD bertajuk ANAK DERHAKA, artikel hari selasa. Tajuk artikel yang best ialah dalam BLUEDIANTHUS, 4 HARI LAGI NAK HARI JUMAAT

Ingin bersantai-santai dengan entri-entri bersifat santai, citer2 cool, kisah kehidupan dan macam-macam, datang lah ke blog SANTAI, KADANGKALA DIAM ITU ADALAH LEBIH BAIK, BUDAK HITAM, PAAPAADA, DUNIA HIDUPKU, BIAR HATI KU MELUAHKAN ISINYA YANG TERSURAT DAN TERSIRAT, CIK EPAL, CDOT FABULOUSITY, PAK CIK IM, MIMIMALISA dan JOM LEPAK DULU .

Kalau anda blogger baru dan ingin mencari informasi berguna singgah lah ke blog BLUEDIANTHUS, SERI BAHASA, ROHAIZAD, DAHLIA JOURNAL, MONEY ONLINE, BEN ASHAARI DAN HUJAN BATU. Mungkin banyak lagi lah, tapi ini antara rujukan-rujukan yang aku selalu singgah.Adalah beberapa blog dari kaum ibu dengan aktiviti dan kesibukan harian sebagai ibu dan isteri, namun menarik. Apapun aku boleh katakan kebanyakan blogger yang aktif ini juga dari kalangan kaum ibu. Antaranya yang aku selalu singgah CRAZY BEAUTIFUL88, EYNDA’S DIARY, HATI EMA, MOMMY QASTALANI, NATASHA-E1, SALAM SAYANG SELALU, dan SMILE.SMILE. SMILE.

Apa2pun, terima kasih kepada sahabat2 yang datang ronda2 diblog aku yang baru ini. Artikel2 yang aku tulis khas pada hari khamis ini adalah sekadar review aku dalam ronda2 aku di alam siber ini dan juga sebagai tanda persahabatan antara kita semua. Tapi untuk next week aku nk try review dua blog yang terpilih untuk kita kongsikan apa ada dalam blog2 yang singgah.

(p/s: Mula-mula aku buat blog ini, aku nak buat ala2 majalah yang aku update setiap minggu, tapi bila aku da mula mengaktifkan diri dalam berblog ini, aku perhatikan trend pembaca dan pengunjung adalah entri setiap hari, so aku pun bertukar kepada posting setiap hari. walaubagaimanapun, aku menulis jak setiap kali ada idea dan aku dah auto publish jak tiap hari artikel2 yang aku dah buat. Oleh kerana aku minat dengan rancangan Oprah Talks Show, So kunun2nya blog ni pun nak buat macam Oprah lah-hehehe, tapi berangan-angan tak salah pun, tak dibayar pun, jd tak salah berangan-angan. Itulah nama blog ini Shamrin The Blog Show. huhuhu, namun percaya lah dalam hidup ini tiada yang mustahil).

Wednesday, May 12, 2010

TATTOO-TATU

Macam aku cerita sebelum, aku nak buat artikel tentang tatu dan aku pun berjalan-jalan lah ke alam siber ini mencari apa kah itu tatu sebenarnya. Aku tak berniat lah nak bertatu-tatu pulak, karang lain macam pula orang tengok aku. Lagipun salah di sisi agama. Apapun aku nak tulis pasal tatu ni bukan apa lah, tapi nilai kesenian orang yang membuat tatu ni, bermacam2-macam design, lukisan dan bentuk. Mungkin di situ lah kesenian tatu ni.

Menurut wikipedia, kata tatu berasal dari kata tahitian/tatu, yang bermaksud menandakan sesuatu. Rajah atau tato (Bahasa Inggeris: Tatto) adalah suatu tanda yang dibuat dengan memasukkan pigmen kedalam kulit. (http://id.wikipedia.org/wiki/Rajah). Dibawah ni beberapa koleksi tatu yang aku petik dari alam siber ni.
Ini Tatu Yakuza,
Gambar ini aku petik dari
Ini pula tatu Batik
Gambar ini aku petik dari
Gambar aku petik Facebook Fan LA INK
Ni antara artis tatu dalam LA INK
Ini pun dari Galeri LA INK Fan Facebook.

Ini pun dari Galeri LA INK Fan Facebook.

Ini tatu 3D aku petik gambar ni dari

Ini tatu aku petik dari

(p/s: Mungkin tak ramai berminat dengan artikel ini..hehehe, aku saja nak buat artikel ini pasal aku suka tengok corak-corak tatu yang diaorang buat ni. Ada bermacam design yang abstrak dan cantik yang mempunyai nilai kreativi seni yang baik. Next time aku nak buat artikel pasal Borneo tatu pula macam tatu iban. Mungkin artikel ni, tak berapa best lah, tapi aku nak kongsikan bersama tentang tatu ni).

Tuesday, May 11, 2010

MY SHOW TIME, MATA, HATI DAN JIWA- AWIE COVER BY SHAMRIN MJ

APA AKAN JADI BILA SUAMI INGIN KAHWIN LAGI

Suatu hari seorang suami minta kebenaran dengan isterinya untuk berkahwin lagi. Si suami ini pun berbincanglah dengan isterinya.
Suami: Sayang, abang nak minta kebenaran sayang, abang nak kawin lagi satu.
Isteri: Kalau itu yang mengembirakan hati abang, sayang kena menurut saja
Suami: Sayang ku benar-benar mulia hatimu.
Isteri: Tapi abang kena berjanji dengan sayang dulu, ikut syarat-syarat sayang
Suami: Apapun syarat sayang, abang akan turutkan.
Isteri: Syarat pertama, abang kena berlaku adil dengan sayang dan isteri muda.
Suami: Mestilah sayangku
Isteri: Syarat kedua, abang tidak boleh abaikan anak-anak kita
Suami: Tu kan dah memang tanggungjawab abang sayangku, apa lagi syarat-syarat sayang.
Isteri: Ini syarat yang paling penting abang kena turuti, kalau abang tidak turuti sayang takkan izinkan abang kawin lagi.
Suami: Apa dia sayang ku.
Isteri: Abang langkah dulu mayat aku.....

(p/s: Mungkin cerita ini sekadar guruan  yang biasa kita dengar, tapi mesejnya ialah kadang-kadang ada beberapa perkara itu, mungkin kita anggap mudah, tapi hakikatnya tidak semudah seperti kata-kata yang kita ungkapkan).

Monday, May 10, 2010

NUN JAUH DI SANA

Ni salah satu kelas di sebuah sekolah pedalaman Sabah. SK Bakuku, Tenom, Sabah.

Indah sekali pemandangan tempat pelajar-pelajar ini buat perhimpunan.

(p/s: Aku publish gambar ini pasal, tidak kisahlah  kat mana terletaknya sekolah tu, apa bentuknya sekolah tu, tapi sekolah lah tempat permulaan kita mula mendapat pendidikan secara formal. Dari seorang kanak-kanak kecil sehingga lah kita bergelar graduan sekalipun, pastinya bermula dari sekolah. Ini adalah edisi khas aku buat hari guru yang tak lama lagi nnt. So aku akan publish beberapa gambar untuk kita kongsikan bersama sebagai penghargaan kepada guru-guru terutamanya guru-guru yang mengajar dikawasan pendalaman).

AKSESORI AKU DAN BAHAYA TINDIK LIDAH

Aku tertarik pada benda-benda yang bersifat aksesori kat badan kita macam tatu, cincin, gelang, rantai dan anting-anting. Tapi dalam banyak2 benda tu, aku ada satu perkara jak iaitu gelang. Kalau aku kumpul koleksi gelang, ntah berapa banyak yang aku ada termasuk gelang silver, gelang getah dan ada macam jenis yang bila jalan kat mana dan aku berkenan nak beli, aku beli lah tu. Cuma sehingga sekarang ni aku pakai dan tak pernah buka sejak 2002 lagi ialah gelang silver aku (kecuali bila time nak cuci jak).


Inilah gelang-gelang aku pakai sekarang ni
Ada juga satu perkara yang aku selalu nampak ramai orang buat, tapi aku tak teringin lah nak buat pula iaitu tindik lidah. Aku ok jaklah, tu kira citarasa dan minat masing2 lah kan. Cuma aku pernah terbaca tentang bahaya tindik lidah ni. Sebenarnya tindik lidah ni bahaya dan boleh menyebabkan penyakit jantung. Mulut mengandungi berjuta-juta bacteria, apabila kita menindik lidah, ia akan menjadi sarang bacteria dan mengalir bersama darah yang akhirnya boleh memberi jangkitan seperti endokardium (lapisan dalam jantung atau peradangan yang serius di bahagian jantung.

Gambar ini aku petik dari Abidinblog.Blogspot
Gambar ini aku petik dari Detik Heatlh

(p/s: Sekarang ni bukan saja telinga ditindik, kening, hidung, pusat dan bahkan buah dada pun boleh ditindik. Menarik atau tidak terpulang kepada individu yang buat mcm tu. Itu minat dan citarasa masing2. Nexttime aku nak wat artikel pasal tatu pula. (hehehehe, dulu time remeja berminat jg nak bertatu2 ni, tp alhamdulillah lah tak TERBUAT, walaupun nakal, tp still juga beringat tentang halal haram dalam agama Islam. Apa2pun aku nak buat artikel pasal tatu bukan apa lah, just sekadar satu seni yang menarik dan abstrak).

Sunday, May 9, 2010

KERJASAMA DALAM DUNIA PEKERJAAN

Motivasi dan kerjaya

Sesekali bayangkan sebuah kapal layar yang dikemudikan seorang Nahkoda dengan anak-anak kapalnya. Apa akan jadi dengan kapal layar itu bila anak-anak kapalnya tidak mengikut arahan Nahkoda kapal layar itu. Dapatkah kapal layar itu belayar mengikut arah destinasinya?. Jawapannya anda sedia maklum TIDAK AKAN SAMPAI.

Kadangkala ada sesetengah dari kita yang bersikap mementingkan diri. (mungkin bukan lagi sesetangah kat mana-mana pun jumpa species yang mementingkan diri ini..hehehe-betul tidak). Tidak kisahlah di jalan raya-memang kita terkenal dengan sikap mementingkan diri, ketika menaiki bas-berapa kali kita memberi tempat duduk kita kepada orang tua dan wanita mengandung, ketika beratur didalam barisan, tak kisahlah kat mana pun-berapa kali kita memotong barisan dan macam-macam perkara lah yang mungkin tidak perlu diulas panjang lebar betapa kita selalu mementingkan diri.

Dalam sesetengah perkara, konsep mementingkan diri ini tidak salah, tapi dalam banyak perkara juga konsep mementingkan diri tidak mendapatkan manfaat terutamanya dalam konsep dunia pekerjaan. Dalam dunia pekerjaan yang melibatkan sebuah organisasi kita pasti memerlukan kerjasama dalam semua hal dan harus kita akui bahawa kita adalah insan biasa yang takkan lari dari kelemahan dan kekurangan. Yang pastinya kita memerlukan bantuan orang lain dalam menyelesaikan sesuatu perkara. Begitu juga rakan-rakan disekeliling kita.

Rumusannya, sikap kerjasama itu perlu dalam dunia pekerjaan kita, tidak kisahlah apapun pangkat kita. Kalau kita hanya office boy kah, kita tidak boleh bersikap mementingkan diri, contohnya kita bekerja asal kerja saja (ala..takpa la, esok2 pun bole juga aku hantar surat-surat tu, aku malas lah nak hantar sikit-sikit, kumpul banyak sikit dulu surat2 tu baru hantar). Walhal mungkin ada surat-surat itu segera. Mungkin juga kita seorang pegawai dan bagi kita, semua kerja mesti diselesaikan dengan apa cara pun, tak kisahlah apapun perasaan orang bawahan. Hakikatnya bila terlupa bahawa ada kalanya kita perlu berbaik dengan orang bawahan untuk mendapatkan kerjasama sepenuhnya untuk kebaikan organisasi kita juga.

Percayalah bahawa kejayaan sesebuah organisasi bergantung kepada semangat kerja berpasukan dalam organisasi tersebut. Ini bermaksud, setiap individu dalam organisasi tersebut perlu bersama-sama turut serta bekerjasama antara satu sama lain. Apa2pun sikap kerjasama ini boleh dibentuk, tinggal saja persoalan adakah diri kita mahu sama bekerjsama ataupun kita memilih untuk mementingkan diri sendiri.

(p/s: Aku bekerja dengan seorang bos yang bergelar Profesor dan aku terpaksa cakap dia ni memang cukup teliti dalam setiap kerja dan tugasan yang diberikan, tidak kira lah kepada orang-orang bawahan dia mahupun student2 peringkat sarjana dia. Namun satu benda yang aku cukup respek dengan dia ni ialah, setelah kita menyiapkan satu-satu kerja, dia pasti tidak pernah lupa untuk mengucapkan THANK YOU,-jarang sebenarnya ada bos yang macam begitu dan kebiasaan seorang bos pasti mempunyai sikap temberang sedikit untuk mengekalkan status qua nya, tapi apa salahnya sesekali kita mengucapkan terima kasih kepada orang bawahan kita).

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails