Saturday, June 5, 2010

CINTA LELAKI

Ada berkata bahawa bersahabat dengan lelaki lebih mudah berbanding bersahabat dengan perempuan. Ia mungkin kerana lelaki lebih mudah bertolak ansur, lebih telus dalam persahabatan, lebih berterus terang dan tidak menyimpan perasaan. tapi dalam percintaan bagaimana pula. Jom kita lihat senerai 10 perkara dibawah ni tentang hati dan cinta lelaki
1. Susah untuk menjawab pertanyaan "kau benar-benar cintakan aku". Selalu jawapan-jawapannya mesti macam ni:
a). Ya...aku cinta pada mu.
b). Rasa-rasanya lah.
c). Perlukah kau tanya lagi
d). Bergantung kepada apa maksud kau
e). Siapa lah aku kan
2. Walaupun berpuluh kali lelaki memuji kau cantik, hakikatnya dia tetap akan menjeling bila melihat perempuan cantik/seksi.
3. Lelaki tidak suka hidupnya diatur, dipaksa atau diubah.
4. Bila perempuan marah-marah pasti keluar ungkapan "ni mesti datang bulan".
5. Lelaki tidak suka berbincang tentang isu-isu pertengkaran.
6. Tiga perkara yang buat lelaki tertekan duit, kuasa dan seks.
7. Jangan buat lawak bodoh mengenai lelaki dihadapan keluarga atau kawan-kawannya. Mungkin dia akan tersinggung.
8. Jangan komen tentang muzik, kereta, sukan, motosikal dan pakaian kegemaran mereka.
9. Jangan kritik cara berpakaian mereka.
10. Jangan bagi tekanan.
Gambar tak kaitan..hehehe, lama tak minum air kelapa.

(p/s: Bila aku amat-amati list ini macam ada yang kena juga..lah, tapi lelaki dan perempuan tu kan tetap takkan sama, naluri pasti berbeza. Apa yang penting dalam perhubungan berpasangan adalah saling memahami dan saling lengkap melengkapi).

Friday, June 4, 2010

SALESMAN : JURUJUAL

Pernah kah ketika anda sedang duduk di kedai kopi tengah lepak-lepak minum kopi, anda didatangi salesman/jurujual yang mempromosi bermacam-macam produk mereka. Tekadang ada costumer baik, beli saja produk tu walaupun kadang-kadang dia berminat. Kadang-kadang ada juga costumer marah-marah, tidak melayan langsung salesman itu.

Pernahkah anda terfikir mereka ini mencari rezeki halal, dengan penat lelah berjalan kaki dari satu restoran ke satu restoran, tak kisah lah hujan, panas tetap juga mereka ni bekerja mempromosi kan produk-produk mereka. Tak kira kat mana-mana pun salesman-salesman ni tetap ada mempromosikan produk mereka.

(p/s: Aku pernah terbaca satu blog yang penulis blog menulis tentang betapa marahnya dia dan tak suka dia dengan salesman2 ini. Kalau kau tak suka pun, tak payahlah nak banyak komen, atau nak marah-marah pun, dah kerja salesman, kau tak suka, tak payah layan lah. Aku pernah kerja jadi salesman. Macam-macam costumer aku pernah jumpa, kena marah, kena halau dan kena layan baik-baik pun selalu juga. Tapi aku nak bagitau kau orang semua bahawa kerja sebagai salesman ini banyak cabarannya. Tapi jangan tak percaya, ramai kalangan salesman ni juga adalah fresh graduan juga tau. Apa2pun, kalau tak nak beli, janganlah kau halau, janganlah kau marah-marah ataupun kalau memang tak nak beli, janganlah kau saja tanya macam-macam dengan salesman, padahal saja-saja nak kenakan salesman tu. Kesian dia bercakap, banyak bercakap tu akan membuat cepat haus juga).

Thursday, June 3, 2010

CARA MUDAH MENGHURAIKAN PENULISAN

Dunia blogging ini memerlukan daya kreativiti idea dalam penulisan. Banyak juga tak update blog pasal takda idea nak tulis apa. Untuk menulis kita memerlukan topik utama untuk ceritakan. Walaupun kebanyakan blogger umumnya menulis dengan gaya bercerita, namun ada juga penulisan yang terlalu panjang, berjela-jela dan bla bla bla..ntah apa yang mengarut pun (actually aku tergolong kah juga ni...hehehe).

Jadi sebagai perkongsian bersama, aku nak kongsikan satu keadah mudah untuk mengolah penulisan kita. Keadah ini adalah keadah penulisan berita dalam bidang kewartawanan yang dikenali 5W iaitu:
a). Who = Siapa
b). What = Apa
c). When = Bila
d). Where = Dimana
e). Why = Kenapa/ tapi kadang-kadang digunakan juga How = Bagaimana.

Dengan elemen 5W ini, pasti mudah untuk kita, menghuraikan tentang sesuatu topik yang kita nak cerita dalam blog kita.(p/s: sebenarnya hari isnin lalu, aku pergi interview penerbit rancangan di rtm, so sebelum intrw tu, adalah aku buka buku-buku lama mass-com, itulah yang terdapat idea untuk entri sebagai perkongsian kita bersama).

Tuesday, June 1, 2010

BILA HENDAK BERMULA

Selalu dengar ungkapan-ungkapan ini:
-Aku nak business lah
-Aku nak simpan duitlah
-Aku nak sambung studylah..
-Aku nak berubah
-Aku nak berhenti merokok
-Aku nak solat lima waktu
-Aku nak disiplinkan diri lah
DAN MACAM-MACAM..bla bla bla..entah apa-apa lagi yang sekadar menjadi angan-angan.

Soalnya bila kita hendak bermula kalau kita selalu mencari-cari alasan untuk bermula:
-Ala....tak cukup modallah nak mula business lah
-ala bulan ni banyak nak pakai duitlah, macammana nak menyimpan
-Nantilah bila ada kelapangan masa, anak-anak dah besar baru aku sambung study..masterkah.
-Kalau aku berubah jadi baik pun belum tentu ada yang hormat aku.
-Nantilah aku berhenti merokok
-Awal lagi ni, masuk waktu solat, nanti lah bila kat umah aku solat.
-Kalau nak berdisiplin sangat pun, orang lain bukan berdisiplin pun
Kita sendiri yang memilih jalan untuk bermula. Samada mahu bermula, atau kita sekadar meneruskan kehidupan macam biasa yang tekadang kita naik, tekadang terpaksa turun.
(p/s: Tangga ni kelihatan sama saja, tapi sebenarnya satu gambar itu adalah tangga naik dan satu lagi tangga turun. Perhatikan betul-betul).

(p/s: Tiada yang kaya dan jutawan itu kerana dia memang kaya, mungkin ada segelintir lah yang mewarasi harta mak bapak dia, tapi percaya kebanyakan dari mereka bermula dari bawah. Memulakan perniagaan kecil-kecilan, berkembang maju dan jadi jutawan, tapi hasil titik peluh mereka dengan bersusah payah. Soalnya ingatan buat aku juga ni...BILA KITA NAK BERMULA).

Monday, May 31, 2010

MUTIARA KATA


Merancang masa bukan hanya untuk menentukan apa yang hendak dilakukan pada masa akan datang, tetapi adalah untuk menentukan apakah yang perlu dilakukan agar kita mempunyai masa depan.(p/s: Masa itu emas, masa itu berharga dan merancang masa itu perlu kerana semakin hari kita akan semakin tua, masa akan terus berlalu, yang kecil membesar, yang dah dewasa semakin tua..akhirnya kembali juga ke alam lain dari kehidupan ini. Jadi sekali masa masih mengizinkan kita, rancanglah ia sebaiknya kerana tidak mungkin kelmarin dan hari ini akan berulang lagi. Ia pasti tinggal sejarah dan ingatan).

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails