Tuesday, June 15, 2010

JALAN-JALAN DI BANDARAYA KOTA KINABALU 1

Respon kepada beberapa sahabat blogger yang bertanya tentang apa yang ada di Bandaraya Kota Kinabalu, jadi aku kongsikan sikit info tempat yang boleh di jalan-jalan bila berada di Bandaraya Kota Kinabalu. Tapi ini adalah sebahagian kecil jak, masih ada banyak tempat lagi yang boleh berjalan-jalan untuk membeli-belah, insyAllah dalam penulisan seterusnya aku akan masukkan gambar-gambar tersebut.

Secara ringkasnya antara tempat yang boleh dikunjungi untuk berjalan-jalan dan membeli-belah adalah Centre Point-Pusat Membeli-belah, Wisma Merdeka-Pusat Membeli Belah, 1Borneo-Pusat Membelah-belah, Suria Sabah-Pusat Membeli Belah, Pasar Kraftangan Filipina-Pasar menjual barangan kraftangan, Pasar Malam Sinsuran dan Pasar Malam Kampung Air-Menjual kraftangan dan pakaian, Pasar Malam Filipina-Tempat makan-makan, Muzium Sabah serta pulau-pulau peringanan di Sekitar Bandaraya Kota Kinabalu seperti Pulau Manukan dan Pulau Sabah.
Antara pusat membeli-belah yang popular di Bandaraya Kota Kinabalu


Dataran di Jalan Gaya. Bersebelahan tempat ini ada tamu pada setiap hari Ahad dengan pelbagai jenis jualan termasuklah kraftangan, buah-buahan, binatang seperti kucing, arnab dan hamster, pakaian serta kuih muih.

Ini adalah Masjid Bandaraya Kota Kinabalu.


Tamu Jalan Gaya. pada setiap hari Ahad dengan pelbagai jenis jualan termasuklah kraftangan, buah-buahan, binatang seperti kucing, arnab dan hamster, pakaian serta kuih muih.


Antara kraftangan yang dijual di tamu Jalan Gaya

Antara kraftangan yang dijual di tamu Jalan Gaya


Antara kuih dan kerepek tempatan Sabah di Tamu Jalan Gaya


Tamu Jalan Gaya

Pasar Kraftangan


Pelbagai jenis makanan menjadi pilihan di Medan Selera pasar Filipina

ABC campur



Ikan, udang dan sotong bakar segar..tinggal nak makan jak...huhuhu sedapnya







Antara pusat membeli-belah yang boleh dikunjungi..







Antara pusat membeli-belah yang boleh dikunjungi..

hehehe, ni motorsikal berkuasa besar yang aku minat....
(p/s: Sabah di kenali juga dengan nama negeri Di bawah Bayu dan Bandaraya Kota Kinabalu adalah ibu negerinya. Kalau pun mungkin Bandaraya Kota Kinabalu tidak lah segah Bandaraya Kuala Lumpur, tapi bagi aku Kota Kinabalu adalah tempat yang tenang dan relax untuk di lawati serta berjalan-jalan bersama keluarga. Datanglah Melancong ke Sabah, -Shamrin The Blog Show).

8 comments:

 1. Syukur aku dah pernah sampai ke Kota kinabalu.

  masa tu attend konvo sepupu kat UMS

  duduk sana 4 hari 5 malam

  ada saudara kat KK.

  Jimat sewa hotel. :))

  ReplyDelete
 2. belum sampai lg ..nk cari kenalan org sabah bah!

  ReplyDelete
 3. sI tEDI: Senang nanti dan ada masa, dtg lah lagi ke Sabah, mendaki gunung kinabalu kah.

  ReplyDelete
 4. pakcikLie : kenalan orang Sabah, takda hal....org Sabah peramah2 belaka.

  ReplyDelete
 5. dah 2 tahun tak ke kk, tak tahu bila lagi nak melancong ni.

  ReplyDelete
 6. Seri: lama juga tu seri, xpa ada masa terluang berkunjung lah ke Bandaraya KK ni. hehehe. klu 2 tahun ada gak kelainan sikit tu berbanding 2 tahun lalu.

  ReplyDelete
 7. HI saya menawarkan perkhidmatan sewa kereta kat kota kinabalu dengan harga berpatutan ..Myvi auto 1.3 RM120 sehari .. saga blm auto RM120 ,nIssan Urvan 14seater RM350 sehari ambil lebih dari 3 hari boleh discount sila buat booking awal ya.. 0138999242 brandon.. or website kami kat www.kkrentacar.com

  ReplyDelete
 8. MORE CAR FOR RENT

  (KOTA KINABALU)
  salam 1 MALAYSIA..Nama Saya JACK,Saya Menyediakan Perkhidmatan Memandu Kenderaan Untuk Anda Ketika Anda Melancong Ke Negeri Sabah Di Bawah Bayu Ini Banyak Tempat2 Yang Menarik Di Sekitar Bandar Kota Kinabalu Dan Di Luar Bandar Seperti

  (PEKAN KUDASANG)
  Kundasang,Hotsprings Dan Juga Terdapat Ikan Kelah Yang Jinak Apabila Kita Turun Ke Sungai Luanti Iaitu Terdekat Dengan Ladang Sabah Tea Ianya Pasti Menarik Di Samping Kita Boleh Melihat Gunung Kinabalu Dari Jarak YANG Dekat Di Pekan Nabalu dan desa farm ladang lembu

  (PEKAN KOTA KINABALU)
  ..Di Sekitar Bandar Pula Kita Boleh Melawat Tempat2 Seperti Taman Monsupiad Atau Mari2 Iaitu Terdapatnya Sejarah Headhunters Kemudian pala Itu Digantung Sehingga Menjadi Tengkorak Disamping Itu Terdapat Juga Makanan Tradisi,Permainan Dan Juga Persembahan Tarian2 Tradisi Dari Pelbagai Kaum Di Sabah..

  (PULAU MANUKAN,SAPI DAN MAMUTIK)
  Jika Anda Ingin Bersantai Di Pulau Sambil Snorkling Atau Banana Boat Terserah Kepada Anda Untuk Memilih.

  cal 0143539331

  ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails